Johan on markkinat

Torstai 1.12.2016


* Kirjoitus on julkaistu alunperin Uuden Suomen Puheenuorossa

Pääministeri Sipilä on myrskyn silmässä, eikä aivan suotta. Sinänsä alkuperäiseen Terrafamen jääviyskysymykseen ei ole lisättävää, sitä jo tutkitaan oikeusasiamiehen toimesta. YLE:n ohjailu näinä skandaaleita kärttävän median aikoina on sitten ihan oma lukunsa. Kekkosen päivinä se olisi ollut itsestään selvää, mutta ei enää.

Kaiken suhteellisuudentajun kuitenkin alittavat ay-liitot, jotka nyt ovat lähdössä tukemaan Ylen toimittajien sananvapautta. Kyllä on lakkohimo huipussaan, kun ei enää omaan työhön liittymättömämpää aihetta ole keksitty. 

Mitä tekemistä PAM:iin kuuluvalla Keskon ammattiosastolla on tämän asian kanssa? Yhtä hyvin voisivat ryhtyä lakkoilemaan Venezuelan tilanteesta tai Etelä-Mantereen pingviinien puolesta. 

Samaan aikaan Viking Line on saanut rauhassa nauttia vuosikymmeniä runsaista yritystuista risteilyliikenteen subventoimiseksi ja kiitokseksi tästä, he opettavat nyt kiinalaiset valmistamaan risteilyaluksia. Saataisiin tuo liikaa työtä tuova telakka Turusta pois, kun siellä Kiinassa oppivat tavoille. Tähän ei yhdelläkään liitolla ollut mitään sanottavaa. 

Solidaarisuutta ei myöskään kysytä AKT:lta. Ymmärtäisin jotenkin, jos Keskon ammattiosastolla menisi herne nenään, kun kantavat kortensa kekoon kiky-sopimuksella, mutta AKT sooloilee, eikä ole sopimuksessa mukana.

Tämän vuoksi muun muassa Turun seudun joukkoliikenne Föli on ajautumassa rahoitusvaikeuksiin ja säästökuurille. Mutta solidaarisuus ei ammattiyhdistyksessä tarkoita myöskään tätä. Kyllä AKT saa sooloilla ja jopa estää Suomen elpymisen, siihen ei yksikään ammattiliitto tai -yhdistys puutu, ei poliittisella, ei laittomalla eikä edes myötätuntolakolla, vaikka aihetta kerrankin olisi. 

Sanattomaksi vetää tämä suhteellisuudentajun puute Suomessa, vaikka ei pääministeri ole minua ohjeistanut olemaan hiljaa. 

Avainsanat: Ay-liike, Sipilä, Terrafame, Lakko