Share |

Kaarinataloa rakentamaan

Share |

Keskiviikko 12.11.2014 - Sanna Vauranoja


Kirjoitus on julkaistu 12.11. Kaarina-lehdessä.

Kaarinan keskustan kirjasto toimii ala-arvoisissa tiloissa kosteusvaurioista kärsivässä rakennuksessa. Uuden kirjastotilan tarve on siis ilmeinen. 

Vaikka tilanne on ollut tiedossa jo vuosia, valtuusto joutuu päättämään kovalla kiireellä investointibudjetin yhteydessä Kaarinatalon rakennusinvestoinnista, jonka yksityiskohdista ja vaihtoehdoista ei ole tarpeeksi tietoa

Kirjaston aineistot muuttuvat hurjaa vauhtia sähköisiksi ja Vaski-kirjastojen yhteistyössä yksittäisen kirjaston omien aineistojen määrä pienenee, kun jokaisen kirjastopisteen ei tarvitse hankkia useita kappaleita samaa kirjaa. Silti nyt esillä olevassa hankesuunnitelmassa esitetään, että kirjaston nykyiset neliöt tuplaantuisivat 900 yli 2000 neliöön.

Yksityisellä puolella ollaan jo ajat sitten siirrytty avokonttoreihin ja etätyöhön. Niin soisi tapahtuvan myös julkisella sektorilla. Luopumalla kiinteistä työpisteistä ja tekemällä osan viikosta etätyönä, toimistotilan tarve vähenee helposti 20%. Soteuudistus muuttaa myös töiden organisointia ja mahdollisesti myös henkilöstön sijaintipaikkoja. Kaarinataloon ollaan suunniteltu reilut 1300 neliötä toimistotiloja.

Kymmenen miljoonan vero- ja velkavaroilla rakennettavaa investointia päätettäessä pitäisi nähdä tämän budjettikauden sijaan kymmenien vuosien päähän. Asianmukainen kirjasto ja asiakaspalvelupisteitä tarvitaan Kaarinassa varmasti. Kaarinassa joudutaan kuitenkin karsimaan palveluita ja muun muassa omaishoidontuki on ollut myrskyn silmässä. Kun peruspalveluita yhtäällä karsitaan ja toisaalla rakennetaan hulppeita toimitiloja, herää kysymys, missä menee kohtuullisen ja kohtuuttoman investoinnin raja.

Tämän rahoittamiseksi kaupunginjohtaja esittää veronkorotusta, vaikka moni kaarinalainen jo nyt kamppailee toimeentulonsa kanssa asumisen ja liikkumisen kallistuessa sekä taloustilanteen kiristyessä. Kokoomusryhmässä veronkorotusta ei nähdä ratkaisuna, vaan Kaarinan pitää pystyä jatkamaan 19 kuntaverolla.

Nyt ei ole aika rakentaa pilvilinnoja, eikä hetki kalastella poliittisia irtopisteitä. Nyt on ratkaistava välttämättömät rakennustarpeet, mutta kerskailuun ei edes vauraalla Kaarinalla pitäisi olla varaa.

Kohtuullisuuden puolesta,
Sanna Vauranoja (kok.)

Avainsanat: Kaarina, Budjetti, Verot


Kommentit

13.11.2014 10:47  Hilkka Lehtisalo

Hei! Luin tänään mielipiteesi Kaarina-lehdestä. Tuli sellainen olo, että on pakko kirjoittaa Sinulle. Olen ollut Kaarinan pääkirjastossa töissä vuodesta 1980, jolloin se avattiin nykyisessä paikassa. Sitä ennen olin 4 kk töissä Littoisten kirjastossa, joka oli silloin Kaarinan pääkirjasto. Uusi kirjastotalo tulee todella tarpeeseen. Missä muussa lähikunnassa tai -kaupungissa on kirjasto yhtä kamalissa tiloissa kuin Kaarinassa? Uusi kirjasto on myös kuntalaisten olohuone, jossa ollaan ja viihdytään. Tuskin monikaan viihtyy nykyisessä ahtaassa kirjastossa. Näyttelyitä ei voida järjestää, koska ei ole tiloja. Samoin yleisötilaisuuksien järjestäminen on mahdotonta. Lehtien lukusali on pieni, tunkkainen huone, jossa ei ole edes poistoilmaventtiiliä. Kehottaisin Sinua käymään katsomassa millaiset ovat tarvitsemat rekvisiitat). Siellä on myös uutuuskirjat, jotka luetteloidaan ja saatetaan henkilökunnan työtilat. Yhdessä pienessä huoneessa on 3 työntekijää kirjakärryineen. Meillä on myös avokonttori, joka on niin ahdas, että siivoojakaan ei pääse sitä kunnolla siivoamaan. Se on myös samalla varasto kirjoille ja kaikelle säilytettävälle materiaalille (esim. lasten tiimin lainauskuntoon. Kirjastotyötä ei ole kovin helppo siirtää etätyöksi kotiin. Työntekijällä on päivän aikana sekä asiakaspalvelua, että sisätyöaikaa, johon kuuluu kirjojen luettelointia ja niiden kuntoon laittoa. Niitä ei voi alkaa kuljettamaan kotiin. Olen itse tällä hetkellä vuorotteluvapaalla, koska en pysty työskentelemään sisäilmaongelmaisessa pääkirjastossa. Siellä on ilmassa 2-etyyliheksanolia ja mineraalivillapölyä. Olen herkistynyt niille niin, että tiedän heti jos jossain asunnossa on näitä aineita. Menin vuorotteluvapaalle 1.2.2014 ja se päättyy 25.1.2015. Onneksi juuri sain tietää, että pääsen kaupunginvirastolle laskutuspalveluihin työkokeiluun vuorotteluvapaani jälkeen. Kirjastoonhan en voi palata.

14.11.2014 8:27  Sanna Vauranoja

Hei Hilkka,

ja kiitos palautteestasi! Ikävä myös kuulla, että et pääse työskentelemään sisäilmaongelmien vuoksi. Sisäilmaongelmat ovat minusta olleet sitä luokkaa jo pitkään, että puhuin toistuvasti hyvinvointipalveluiden johdon ja puheenjohtajan kanssa ja onneksi toiminnot ovat nykyään väistötiloissa. Kirjasto ikävä kyllä sinnittelee edelleen ala-arvoisissa tiloissa.

Olen siis vahvasti kirjaston rakentamisen kannalla, kuten myös tekstissä kirjoitan. Sen sijaan en mitenkään voi ymmärtää esimerkiksi kirjaston tuplaneliöitä, ottaen huomioon, että aineistot ovat yli 50% sähköisiä viiden vuoden kuluessa. Uskon, että Kaarinatalossa kokonaisuutena riittää jatkossa tilaa tapahtumille, näyttelyille ym.vaikka se rakennetaan kohtuullisempana.

Kirjastotalo voi myös olla kuntalaisten olohuone, mutta meillä ei todellakaan ole varaa Kaarinassa rakentaa hillittömiä olohuoneita kuntalaisillemme. Eivät yksityisetkään ihmiset voi rakentaa 500 neliön omakotitaloa, kun varsinainen tarve ja varat ovat 200 neliölle.

Mitä taas konttoreihin tulee, kirjastotaloon on varattu 1300 neliötä toimistotilaa ja ne eivät tule kirjaston käyttöön yksistään, vaan hyvinvointipalveluille, jotka nyt ovat hajasijoitettuina. Mikäli kaikkia kunnan hallinnassa olevia toimistotiloja ja toimenkuvia käytäisiin läpi sillä mielellä, mitä voitaisiin tehdä osittain etänä, missä voisi olla avokonttorit jne. vapautuisi nykyisiä toimistotiloja, jolloin uuden toimistotilan tarve olisi huomattavasti pienempi kuin tuo 1300 neliötä.

Näihin näkemyksiin perustuu ajatus siitä, että Kaarinatalo pitää kyllä rakentaa, mutta kohtuullisen kokoisena. Kunta ei voi tässä taloustilanteessa toimia niin, että kaikki toiveet ja visiot toteutetaan, vaan kaikkien pitää hyväksyä kohtuullisuus. Yrityksillä ja yksityisillä menee tällä hetkellä todella huonosti taloudellisesti. Miksi tämä ei heijastuisi myös kuntaamme, joka toimii verovaroilla. Kun rahaa ei ole, sitä ei ole.

Minun tehtäväni kaarinalaisena kaupunginvaltuutettuna on katsoa kokonaisuutta. Ymmärrän huolen ja ajatuksenne kirjaston näkökulmasta, mutta Kaarinatalossa on toki kysymys laajemmasta tilaratkaisusta kuin ainoastaan kirjastosta.

Uuden, kohtuullisen kirjaston puolesta olen kyllä!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini