Onnea vaaleihin, Sanna!

Tiistai 10.2.2015 - Kari Kantalainen


Vieraskynässä Kari Kantalaisen evästyksiä kansanedustajatyöhön.

karikantalainen.png

Onnea vaaleihin, Sanna - ohessa palvelleen edustajan evästys tuleviin haasteisiin:
 
 
Kansanedustajan huoneentaulu 
 
1Ole avoin, rehellinen ja johdonmukainen. 
Älä lupaa sellaista mitä et todella pysty hoitamaan. Katteettomat lupaukset vievät poliittisen uskottavuuden ja takinkääntäjän maineesta on vaikea päästä irti. Edustajan työ on pitkäjänteistä puurtamista.
 
2. Keskity oleelliseen. 
Kukaan ei voi hallita kaikkia asioita kaikilta elämän alueilta. Arvostuksesi ja eduskunnan arvostus nousee oman substanssiosaamisesi kasvun myötä. Erikoistuminen valittuihin, omaa asiantuntemustasi lähellä oleviin asioihin antaa hyvät lähtökohdat menestyä eduskuntatyössä.
 
3. Opettele ryhmäpelin säännöt. 
Kukaan ei yksinään sooloilemalla pysty saamaan kauneimpiakaan ideoita läpi. Parlamentarismi perustuu ryhmätyöhön, vaikuttamiseen ryhmien sisällä ryhmän kannan linjaamiseksi. Avainsana on sitoutuminen. Puhuminen me -muodossa minä -muodon sijaan kuvaa aidosti eduskuntatyön luonnetta.
 
4. Opi kuuntelemaan ja kunnioittamaan muidenkin näkemyksiä. 
Näin voit perustellusti edistää myös omien näkemystesi läpivientiä. Nöyrä suhtautuminen työhön on työn arvostusta, ei nöyristelyä.
 
5. Vaikuta kohdennetusti ja ajoissa. 
Lakiesitysten sisältöön kannattaa vaikuttaa jo valmisteluvaiheessa. Valmiin esityksen muuttaminen on tehdyn työn arvostelemista ja johtaa muutosvastarintaan valmistelijoiden puolella.
 
6. Opi verkostoituminen. 
Toimiva vuorovaikutusverkosto eduskunnan sisällä ja keskeisissä sidosryhmissä helpottaa käytännön asioiden hoitoa ja lisää vaikutusvaltaasi. Talon ulkopuolinen vuorovaikutusverkosto puolestaan auttaa ylläpitämään tuntuman kenttään. Voit testata käsitteillä olevia tai tulevia esityksiä kentällä ja samalla viestittää kentän tuntoja valmisteluun ja päätöksentekoon.  
 
7. Opettele mediayhteistyö. 
Vaikka politiikka ja poliitikko elää paljolti julkisuudesta ja mediassa esilläolosta, on syytä opetella miten toimia median kanssa. Ole aktiivinen median suuntaan ja tarjoa näkemyksiäsi - mielellään perusteltu erilainen tai uusi näkökulma - vireillä olevista kiinnostavista asioista. Vaikka ajatuksesi eivät aina herätä kiinnostusta juttuun asti, syntyy kuitenkin luonteva vuorovaikutusyhteys ajatellen tulevia tarpeita.
 
8. Varo populismia. 
Varma keino päästä julkisuuteen on oman ryhmän mollaaminen tai hallituspuolueen edustajana hallituksen kärkevä kritisointi. Samoin kaikenlainen populismi tai kansakunnan "pellenä" olo, vaikka eduskunta, joka on kansakunta pienoiskoossa, kaipaakin värikkyyttä ja persoonallisuuksia. Populisteista tulee harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta todellisia ja laajasti arvostettuja valtiopäivämiehiä.
 
9. Älä unohda äänestäjiäsi. 
Tukijasi kaipaavat viestejä myös vaalien välillä. Pidä yhteyttä esimerkiksi em. vuorovaikutusverkoston avulla. Raportti ajankohtaisista kuulumisista tai eduskuntaterveiset muutaman kerran vuodessa tukijoille on osoitus edustajan aktiivisuudesta ja kannattajien arvostuksesta. 
 
10. Ole oma upea itsesi. 
Muista myös itseäsi ja lähipiiriäsi. Eduskunta ei ole koko elämä. Huolehdi läheisistä ihmissuhteistasi ja omasta kunnostasi sekä terveydestäsi. Meillä on vain yksi elämä. 
 
Kari Kantalainen 
kansanedustaja 1995 - 2003

Avainsanat: Eduskunta, Kansanedustaja, Työ