Share |

Sairaan kaunis sote

Share |

Tiistai 10.11.2015 - Sanna Vauranoja


En nyt halua sortua amerikkalaisiin ylisanoihin, tai edes ruotsalaishenkiseen pikku positiivisuuteen, mutta toteanpa vain, että tästä soteuudistuksesta uhkaa tulla ihan älyttömän hyvä juttu. 

Arvostan hallituksen ja pääministerin linjaa pitää kiinni sovitusta aikataulusta: päätökset tehdään syksyn aikana, jotta ne ehditään myös toimeenpanna tällä hallituskaudella. Muutenhan niitä voidaan taas ruveta veivaamaan tai Sipilämäisittäin vatuloimaan seuraavan hallituksen toimesta. 

Vasemmistopropaganda terveyspalveluiden yksityistämisestä ja rahojen valumisesta ulkomaille ovat lähinnä vailla järkeä. Ei kukaan ole yksityistämässä mitään, vaan palvelutuotanto vapautetaan kaikille toimijoille. Nyt nopeista ja tehokkaista terveyspalveluista ovat nauttineet vain työntekijät ja varakkaat, jatkossa kaikki, jotka asuvat vähänkin suuremmissa keskuksissa. Mallia on turha kritisoida siitä, että yksityiset asemat eivät lähde pieniin kyliin. Asuinpaikka on valintakysymys ja palvelut skaalautuvat asukasmäärän mukaan.

Tällainen tuotantomalli on ollut jo pitkään päivähoidon tai vanhuspalveluiden tuotannossa. Yhteiskunta maksaa palveluista tietyn summan ja tuottajat kilvoittelevat siitä, kuka tuolla hinnalla kykenee järjestämään parhaat palvelut. Asiakkaat voivat valita, minkä tuottajan valitsevat. Miksi se on ongelma, että osa organisaatioista kehittää toimintaansa niin tehokkaaksi, että voiton muodossa jotain jää vielä viivan alle, joka sitten saattaa päätyä Suomeen tai ulkomaille. Työntekijät ja heidän veronsa kannetaan edelleen Suomeen, merkittävältä osin myös palvelut ja tarvikkeet ostetaan Suomesta. 

Keskustelu siitä, että alueita on nyt syntymässä liikaa, tuntuu tarpeettomalta. Jos me olemme hoitaneet nämä sotepalvelut aiemmin yli 300 kunnan voimin sekä erinäisissä kuntayhtymissä, missä palvelutasot ovat heittelehtineet asteikolla yhdestä sataan, tämä on aivan varmasti askel oikeaan suuntaan. Maailma ei aina tule kerralla valmiiksi ja jos sellaista jäädään odottamaan, maailma menee varmuudella meidän ohitsemme. Kun tämä malli on saatu käytäntöön, muutoksia siihen voidaan kokemusten perusteella tietysti tehdä nopeammin kuin reilun neljänkymmenen vuoden kuluttua. Se on nimittäin aika, mitä nykyinen malli on pääpiirteissään ollut käytössä. 

Aluehallinnon yhdistäminen soteen maakuntahallinnoksi on myös järkevä päätös. Suorilla vaaleilla valitaan päättäjät ja samaan muutokseen niputetaan kaikki samalla tasolla olevat toiminnot. Tähän saakka rakenne on ollut monimutkainen, päällekkäinen, kallis, epäämääräinen ja vailla ohjausmekanismeja. 

Sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdistäminen on innovatiivinen uudistus, jota ei ole tehty ainakaan vielä muualla. Erikois- ja perusterveydenhoidon rajojen katoaminen, epäterveen kilpailun ja ylikapasiteetin väheneminen, osaoptimoinnin ja nurkkakuntaisuuden edellytysten katoaminen ja kokonaisetua katsova palvelumalli ovat vain muutamia esimerkkejä uudistuksen eduista. 

Yksinkertaistetusti uudistuksen tavoitteena on alusta saakka ollut nähdäkseni saatavuus, vaikuttavuus ja kustannustehokkuus. Suurta iloa tuntien koen, että vihdoin olemme pääsemässä varsinaisen uudistamisen alkuun juuri näiden kriteerien toteutumiseksi. Tästä tulee hieno juttu, eikä siksi ole ihme, jos oppositiopuolueita se harmittaa. 

Avainsanat: Sote


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini