Share |

Politiikka on kova laji

Share |

Maanantai 13.6.2016 - Sanna


Kokoomuksen puheenjohtajakisan ratkettua Lappeenrannassa, Timo Soini lähetti terveiset Stubbille, että politiikka on kova laji. Ja sitä se todellakin on.

Jos politiikan kovuus ilmenee semisti jo paikallistasolla, sen täytyy olla potenssiin sata valtakunnan tasolla. Seurasin paikan päällä kolmen ehdokkaan tunnelmia perjantain puutarhajuhlista aina lauantain iltajuhlaan asti.

Lauantaiaamuna kaikki ehdokkaat kävivät tervehtimässä piirien kokousedustajia heidän omissa ryhmäkokouksissaan. Mietin, että ei ole helppoa mennä saliin, jossa 99 prosenttisesti jokaisen rintapielessä komeilee kilpailijan pinssi. Lepomäki kuvailikin humoristisesti tilannetta leijonanluolaksi.

Vielä vaikeampaa on nousta lavalle heti tuloksen ratkettua ja ryhtyä hymyssä suin kommentoimaan tulosta tuhatpäisen yleisön, kaikkien medioiden valokeilassa. Stubb piti salissa puheen, joka sai ainakin omat ja kaikkien ympärilläni istuneiden silmät kostumaan. Moni kommentoi puhetta illalla, että tuollaisella puheella ennen vaalia Stubb jatkaisi nyt puheenjohtajana.

Iltajuhlasta käveli pois helpottuneen ja vapautuneen oloinen Stubb. Stubb itse sanoi heti vaalin jälkeen, että politiikassa ei kannata olla katkera, vaan kiitollinen siitä, mitä on päässyt tekemään ja kokemaan. Hän vaikutti toteuttavansa tätä ajatusta omakohtaisesti.

Orpon kannattajat iloitsivat voitosta, mutta hillitysti. Voitonriemua ei voi olla hieman himmentämättä se, että istuva puheenjohtaja vaihdettiin, vaikka kaikkien iloksi kisa vietiin loppuun saakka porvariston hillityllä charmilla.

Elina Lepomäkeä toivottiin mukaan varapuheenjohtajakisaan, mutta toive osoittautui turhaksi. Elinan tinkimättömyyttä kuvaa hänen vaalia edeltänyt puheensa: ”Olen mieluummin päivän leijonana kuin tuhat päivää lampaana.”. Elinan tulos on joka tapauksessa huikea, sillä 122 ääntä eli 15 prosenttia on kerätty puhtaasta nollasta alkaen. Stubbilla ja Orpolla tunnettuus ja näkyvyys jo lähtötilanteessa oli aivan eri luokkaa. 

On myös huomattava, että suurimmat ja pitkällä uralla menestyneimmät poliitikkomme ovat kokeneet urallaan myös tappioita. Jos aina onnistuu kulkemaan vain myötätuulella, politiikka ei ole näyttänyt todellisia kasvojaan.

Se tunne, kun olet kertonut kaikille julkisesti haluavasi jonkin työ, etkä kovasta yrittämisestä huolimatta sitä saa, kasvattaa luonnetta. Onneksi jokainen lauantaina puheenjohtajaa äänestänyt on tuon työn ja tunteen kokenut joko itse ehdokkaana tai ehdokkaan puolesta työtä tehneenä. Se pehmittää sydäntä iloitsemaan voittajan kanssa, mutta myös ymmärtämään kisassa hävinneiden tunnelmia.

Vaikka politiikka on äärimmäisen kova laji, se on myös kiva ja kiehtova laji. Istuitpa viikonloppuna kokouslounaalla tai iltajuhlassa, ympärilläsi on ihmisiä, jotka jakavat saman arvomaailman ja innostuksen yhteiskunnan kehittämiseen. Omaa intohimoa ei tarvitse salailla, kuten monessa työpaikan kahvipöydässä, vaan asioita voi analysoida ja rakentaa yhdessä, vaikka aamuun saakka.

Stubb voi iloita siitä, että painekattilassa lämpötila laskee nyt huomattavasti, ainakin hetkeksi. Osaajille löytyy aina kiinnostavia tehtäviä, jossa tehtävä ja tekijä ’mätsäävät’. Lepomäki voi iloita siitä, että käytännössä jokainen kokoomuslainen, ja aika moni muukin tietää nyt Elinan ja ennen muuta hänen kiinnostavat näkemyksensä. Edessä on lukemattomia mahdollisuuksia, toivottavasti politiikassa, ei sen ulkopuolella.

Orpolla on tukenaan selvä enemmistö, jonka turvin niin hallitustyötä kuin kokoomustakin voi ryhtyä reivaamaan tukevammin halutulle kurssille. Työtä on paljon, joten toivottavasti mahdollisimman moni kokee politiikan olevan kovan lisäksi myös äärimmäisen kivaa. 

Avainsanat: Kokoomus, Puheenjohtajakisa Puoluekokous2016


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini