Share |

Kohtuus kaikessa - kouluinvestoinneissakin

Keskiviikko 17.2.2016 - Sanna Vauranoja

*Kirjoitus on julkaistu 17.2. Kaarina-lehdessä

Kaarinan valtuutetut ovat perehtyneet kouluverkkoon, väestöennusteisiin ja koulutarvearvioihin kahdessa seminaarissa. Kumpikin on ollut arvokas päätöksenteon tuki, jossa kymmenien miljoonien investointi ei ole vain luku esityslistalla, vaan päätöstä on tarkasteltu kokonaisuuden pohjalta. Tällaista investointien valmistelua soisi Kaarinassa tehtävän jatkossakin, kiitos siitä!

Maaliskuussa valtuusto valitsee kolmesta vaihtoehdosta, jossa yksi on Valkeavuoren korjaus ja laajennus sisältämään päiväkodin, 3-sarjaisen alakoulun, 6-sarjaisen yläkoulun sekä hyvinvointipalveluita neuvolasta perhepalveluihin. Toisessa vaihtoehdossa Valkeavuoresta tulee nykyistäkin pienempi ja Hovirinta laajennetaan yhtenäiskouluksi sisältäen 3-sarjaisen yläkoulun. Kolmannessa vaihtoehdossa Valkeavuoren koulu laajenee, mutta muut tilat jätetään rakentamatta.

Kallein vaihtoehto on kaksi, uusi yhtenäiskoulu Hovirintaan. Tämän tekee kalliiksi se, että yläkoulu tarvitsee erityistiloja kotitalousluokista fysiikan luokkiin. Lisäksi ruokalaa ja liikuntatiloja pitäisi Hovirinnassa yhtenäiskoulun myötä kasvattaa. Hintaero vaihtoehtoon yksi on 7-8 miljoonaa euroa.

Vertailussa ovat olleet investointikustannukset, mutta päätöksenteossa hankkeita vertaillaan myös koulujen toiminnallisuuden ja käyttökustannusten kautta. Yläkoulujen ollessa 3-sarjaisia valinnaisaineiden tarjonta on suppeampaa ja oppilaskohtaiset kustannukset korkeampia. Rauhanlinnan lapset eivät mahdu jatkossa lähikouluun Valkeavuoreen, vaan heidät ohjataan Hovirintaan. Tämä lisännee koulushoppailua Turusta. Päättäjien pitäisi muistaa myös investointien takaisinmaksu. Kaarinan budjetti ja sen myötä verotuloista puolet siirtyy 2019 sotealueelle. Mikäli investoinneista katoaa kohtuus, seurauksena on veroäyrin hillitön nousu ja lopulta kriisikunnan status.

Muu Suomi pikemmin keskittää kuin hajauttaa kouluja. Vaikka kouluja ei pidä hillittömästi kasvattaa, 1000 oppilaan Valkeavuoren yhtenäiskoulussa eri-ikäiset toimivat varsin erillään. Väestöennusteisiin pohjautuva 6-sarjainen yläkoulu tarjoaa laajat valinnaisainevalikoimat ja lisäksi suunniteltu hyvinvointipalveluiden integrointi kouluun tukee lapsen hyvää kasvua päiväkodista peruskoulun loppuun. Seminaarien pohjalta onkin helppo kannattaa vaihtoehtoa 1. Lisäksi aikanaan Hovirinnan alakoulu kunnostetaan niin suomen kuin ruotsin kielisten tarpeisiin, samoin Piispanlähde remontoidaan.

Emme suinkaan ole päättämässä vain Kaarinan keskustan palveluista. Kohtuulliset ja kestävät investoinnit ovat perusteltuja, mutta lähes 10 miljoonan lisääminen investointeihin kokonaan uuden yläkoulun perustamiseksi ei tunnu tasapuoliselta ja oikeudenmukaiselta Piikkiön tai Littoisten näkökulmasta, mutta ei se taida ilahduttaa Kuusistosta ja Rauhalinnasta Valkeavuoren ohi Hovirintaan matkaavia koululaisiakaan. Toivottavasti siis periaatekysymys ei aja vastuullisten päätösten ohi!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kaarina, Investoinnit, Kouluverkko, Talous