Teatterikortilla virtuaaliteatteriin

Sunnuntai 17.1.2021


*Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomissa. 

Vuonna 2015 tuli käyttöön erinomainen Museokortti, jolla pääsee useimpiin suomalaisiin museoihin yhdellä vuosimaksulla. Nyt, koronan sotkettua monia kulttuurielämyksiämme, toivon samalaista korttia teattereihin.  

Teatterikortti -malliin voisivat liittyä niin kaupunkien ylläpitämät teatterit kuin muutkin teatterit ympäri Suomen. Näytökset voitaisiin streamata eli lähettää reaaliajassa verkkoon näytöskalenterin mukaan tai niitä tarjottaisiin yksittäisen näytöksen tallenteina tietyn ajan. Näytös voisi olla teatterikortilla katsottavissa myös vasta, kun sen live-esitykset olisi jo lopetettu.  

Teatterikortti voisi maksaa hyvin noin 200-300 euroa vuodessa, perhekortti esimerkiksi 400-500 euroa. Se mahdollistaisi fyysisesti paljon laajemmat teatterielämykset, mitä perinteisellä mallilla onkaan saatavilla. Harva nimittäin lähtee Turusta Kuopioon tai Lappeenrannasta Ouluun teatteriin. Etuina teatterikortissa olisi myös saavutettavuus: ikääntyneet, vakavasti sairaat tai liikuntaesteiset pääsisivät helposti kulttuurielämysten pariin teatterikortilla kotisohvalta.  

Teatterikortti ei missään nimessä uhkaisi liveteatterien olemassaoloa, sillä eihän virtuaalikokemus voi korvata aitoa iltaa teatterissa hyvässä seurassa. Näyttelijöiden huimat suoritukset eivät luonnollisesti tunnu  samalta videon välityksellä, mutta kyllä se olisi tyhjää parempi.  

Toivottavasti ideani saataisiin käyttöön viimeistään ensi syksynä alkavalle näytöskaudelle, kenties tekniikan salliessa jo kevään aikana. Vastaavaa ideaa voitaisiin soveltaa myös musiikkiin, niin klassiseen kuin muihinkin konsertteihin.