Share |

Nuorille töitä ja hyvää arkea

Share |

Keskiviikko 1.4.2015 - Sanna Vauranoja


*Kirjoitus on julkaistu Kaarina-lehdessä 1.4.2015

Vaalikentillä olen törmännyt useaan kertaan nuoria vaivaavaan ongelmaan, ettei kesätöitä vakituisista töistä puhumattakaan ole tarjolla. Nuorille syntyy kierre, jossa kesätyöhön jo vaaditaan aiempaa kokemusta, jota ei ole, eikä kokemusta pääse kokemuksen puuttuessa hankkimaankaan.

Olen toista vuotta mukana järjestämässä Piikkiö Päivää. Alkuvuodesta meihin otti yhteyttä nuori nainen, joka kertoi olevansa lomautettuna omasta työstään. Hän halusi tehdä jotain hyödyllistä ja tarjota oman osaamisensa Piikkiö Päivien käyttöön. Nyt hän painaa hommia suurella innostuksella ja täydellä teholla yhdistyksessämme. Tällaista asennetta tarvittaisiin enemmän.

Ensimmäinen työtehtävä ei välttämättä ole palkallinen, vaan vapaaehtoistyössä erilaisten harrastusten ja yhdistysten parissa voi hankkia mittavan kokemuksen erilaisista vaativistakin tehtävistä projektinhallinnasta talouteen, markkinoinnista myyntiin. Myös aikuiset tekevät vapaaehtoistyötä ilman korvausta. Yhdistyksissä tutustuu uusiin ihmisiin, joiden kautta voi löytää myös varsinaisen työpaikan.

Toinen ratkaisu työkokemuksen kartuttamiseksi olisi kaikkiin opintoihin sisältyvä esimerkiksi kolmen kuukauden harjoittelujakso. Koska harjoittelujakso kuuluisi opintoihin, siihen voisi saada tuolle ajalle opintotukea ja näin edes yksi harjoittelupaikka ja sen myötä karttuva työkokemus olisi helpompi saada.

Nuorisotakuulla ja etsivällä nuorisotyöllä pyritään auttamaan varsinaisessa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Tavoite on oikea, mutta osittain keinot, esimerkiksi ehdotettu oppivelvollisuusiän nosto, vääriä. Monelta nuorisotakuun piirissä olevalta nuorelta puuttuu yksinkertaisesti elämänhallinnan perustaidot. Voitaisiinko heille tarjota ”arkikursseja”, joilla harjoitellaan elämän perusasioita: päivärytmiä, siivousta, ruuan laittoa, päivittäistä liikuntaa ja asioiden hoitamista.

Toivottavasti muun muassa näistä keskustellaan Kaarinan suuressa vaalikeskustelussa Tuorlassa 4.4. jonka idean ovat nimenomaan keksineet kaarinalaiset nuoret.


Avainsanat: Työ, Nuoret


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini