Mikä ihmeen maahanmuutto?

Perjantai 1.5.2015 - Sanna Vauranoja


*Lue alkuperäinen kirjoitus kommentteineen US Puheenvuorossa

Eduskuntavaaleissa odotin vaaliteemoiksi nousevat talouden, turvallisuuden ja työn, ehkä terveyden. Taloudesta ja työstä puhuttiin kyllä, turvallisuuspolitiikasta vähemmän. Mutta mistä sitten puhuttiin? Maahanmuutosta. 

Ihmettelin vaalien aikana, miksi maahanmuutosta on yhtäkkiä tullut jotenkin keskeisin ja kohtalokkain Suomen tulevaisuutta määrittävä kysymys. Maahanmuuton kustannuksista on vaikea löytää yksiselitteistä tietoa, mutta äkkiseltään arvioituna Suomen valtion 54 miljardin budjetista ehkä noin 100 miljoonaa menee maahanmuuton kustannuksiin, ilman että tulovaikutuksia huomioidaan. Summa tarkoittaa 0,2% valtion budjetista. Miten siis tämä kysymys voi olla niin olennainen Suomen tulevaisuuden kannalta? Otan toki mielelläni vastaan tarkempia laskelmia maahanmuuton nettovaikutuksista, mikäli niitä jostain löytyy. 

Maahanmuuttokeskustelun rakentajina toimii perussuomalaiset. Siinä, missä SDP:n retoriikka menneillä vuosikymmenillä rakentui pitkälti varakkaiden kateuden lietsontaan, uusi vihollinen löytyy maahanmuuttajista. SDP:n sanoma ei enää pure, sillä varakkaat on saatu verotettua keskituloisiksi tai maastamuuttajiksi.

Perussuomalaisten merkittävyyttä ei voi, eikä pidä, mitenkään vähätellä ja heidät pitäisikin sovittaa hallitukseen joka tapauksessa. Vasta hallitusvastuussa punnitaan puolueen todellinen kapasiteetti ja elinvoima. Jos perussuomalaiset nyt pudotetaan hallituksen ulkopuolelle, meillä on varmuudella tiedossa vuoden 2019 vaalien pääministeripuolue. 

Maahanmuuttopolitiikka nostettiin hallitusneuvotteluiden 15 keskeisen teeman joukkoon. Se ei kuitenkaan ole keskeisin Suomen tulevaisuutta määrittävä ongelma tai ratkaistava asia. Miksi siitä siis tehdään sellainen? Voisimme puhua työmarkkinajärjestöjen roolista ja työlainsäädännön kehityssuunnista. Ne määrittävät tulevaisuuttamme huomattavasti enemmän kuin maahanmuuttopolitiikka ja linjaukset erottavat puolueita yhtälailla toisistaan.

Tosiasia on, että me tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa. Kausityöntekijät ovat elinehto monelle yrittäjälle marjanpoimijoista matkailuun. Näyttäisivät maahanmuuttajat olevan välttämättömiä myös monella matalapalkka-alalla. Varsinais-suomalaisten taas kannattaa muistaa, että telakalla työskentelee 149 eri kansalaisuutta ja koeajoltaan palannutta Mein Schiff 3:a tuskin olisi Turussa rakennettu ilman maahanmuuttajia. Maahanmuuttajat ovat usein myös erityisen yritteliästä väkeä. Eikä ikärakenteemmekaan suosi tiukennuksia työperäiseen maahanmuuttoon.

Sinänsä maahanmuutosta voidaan puhua ja siihen voidaan tehdä myös parannuksia esimerkiksi kielitaitovaatimusten tai perheenyhdistämiskäytäntöjen osalta. Silti, asia ei ole Suomen ongelmat TOP 100 listan kärjessä, jos edes mahtuu tuolle listalle.