Ja sitten mennään

Torstai 7.5.2015 - Sanna Vauranoja


On nämä politiikasta kiinnostuneen ihmisen tähtiviikkoja, kun hallitusta ollaan muodostamassa ja vielä siihen päälle sitten hallitusneuvottelut. Yhteiskuntasopimusneuvotteluiden päätyttyä eilen, todennäköinen hallituskokoonpano kiepsahti jälleen uuteen asentoon. Tänään se sitten ratkeaa. 

Olen vaikuttunut Juha Sipilän taktisista taidoista. Tällaisessa taloustilanteessa työmarkkinajärjestöt kuvittelivat, että perinteinen veivaaminen voi jatkua heidän määrämällään tahdilla. Vaan eipä jatkunut.

Neuvottelupöytään tuotiin yksi konkreettinen esitys, jolla oltaisiin saatu aikaan kunnollinen "kilpailukykyhyppäys". kuten Sipilä asiaa MTV3:n uutisissa eilen luonnehti. Se ei työntekijäliitoille kelvannut ja edessä ovat massiviset leikkaukset, jossa ei enää konsensusta kysellä. Näyttää siltä, että Sipilällä on kyky erittäin karuihin päätöksiin; siitä ollaan viimeisten viikkojen aikana saatu useitakin näyttöjä. 

Yhteenvetona yhteiskuntasopimusneuvotteluista lienee sopivaa todeta perussuomalaisten vaalisogania mukaillen: sitä saa mitä tilaa.