Portaali pystyyn

Torstai 14.4.2016 - Sanna


Nyt kun hallitus rohkeasti avasi keskustelun työnäytteistä, tarvittaisiin kiperästi kanava vapaaehtoisten ja töiden kohtaamiseksi. 

Tarkoitan siis Oikotien, mol:n ja Monsterin kaltaisia portaaleita, mutta logiikka olisi toisin päin. Portaaliin voisi kuka tahansa jättää ilmoituksensa ja kertoa omista osaamisalueistaan sekä viikottaisen tuntimäärän, jonka voi vapaaehtoistyöhön käyttää. 

Portaalin voisivat opiskelijat tai muut innokkaat rakentaa vapaaehtoistyönä, muuten sen suunnitteluun ja toteutukseen menee vuosia ja maksaa miljoonia, jos valtio sitä ryhtyy ohjaamaan. 

Keikkaportaaliin voisi toki ilmoittautua myös maksullisen työn tekijät, ja portaalissa voisi ilmoittaa oman tuntihintansa. Maksullisen työn ilmoittaminen maksaisi ilmoittajalle, vapaaehtoistyön ilmoittaminen olisi ilmaista.

Mikäli portaaliin ei haluta liian tunnistettavia tietoja, voisi siellä esiintyä etunimi ja paikkakunta -tiedoilla. Lisätietoja voisi pyytää henkilöltä itseltään. 

Keikkaportaali toimisi myös oivana kanavana niin nuorille kuin eläkeläisille tarjota omaa työpanostaan esimerkiksi vanhuspalveluihin ulkoiluavuksi, lähimummoksi lapsille tai yrityksiin tekemään harjoitustyötä ja näin hankkimaan kokemusta tulevia palkkatöitä varten. 

Kuka ryhtyisi portaalia rakentamaan? Voisi sieltä jotain mainostulojakin olla saatavilla. Olisi hauskaa saada aiheeseen kommentteja, jotka vievät ideaa eteenpäin. Ei niinkään ilmaistyörenkutusta.

Jokainen yritys, joka löytää projektin tai työnäytteen kautta helmen, haluaa pitää henkilöstä kiinni. Kenelläkään, eikä varsinkaan pienyrittäjillä ole aikaa muutaman kuukauden välein perehdyttää uutta henkilöä johonkin tehtävään. Työnäytteet voitaisiin ilmoittaa veroilmoituksessa ja jos niitä on useita, siihen voitaisiin puuttua. 

Avainsanat: Työ, Yrittäminen, Vapaaehtoistyö, Työnäyte