Matkailu- ja kulttuurikaupunki Kaarina

Keskiviikko 23.7.2014 - Sanna


*Kirjoitus on julkaistu Kunnallislehdessä ja Kaarina-Lehdessä 07/2014

Viime vuonna päättyi Kaarinan kaupungin matkailuhanke, jossa saatiin konkreettisia tuloksia aikaan. Muun muassa omat nettisivut: visitkaarina.fi ja Kurkista Kaarinaan tapahtuma. Toivottavasti myös mukana olleille yrityksille projektista oli hyötyä!

Kävimme kesälomalla Mäntyharjulla Taidekeskus Salmelassa ja Laitilassa Kulttuurikeskus Untamalassa. Käynnit synnyttivät ideoita siitä, miten Kaarinan pitäisi ryhtyä entistä päämäärätietoisemmin hyödyntämään kulttuuripuolen vahvuuksiamme osana matkailutoimintaa.

Museoviraston luovuttua kartanoidemme ylläpidosta Kuusiston kartanoon on saatu uutta elämää kesätaidenäyttelyiden merkeissä. Toimintaa voisi laajentaa myös nyt tyhjillään olevaan Rauhalinnan kartanoon. Turussa sijaitsee kuvataidekoulu ja sieltä valmistuu vuosittain monipuolinen joukko nuoria taiteilijoita. Varsinais-Suomessa asuu monia lahjakkaita nuoria taiteilijoita, jotka ansaitsisivat Salmelan kaltaista huomiota osakseen. Salmelassa yli 70% töistä oli heinäkuun puolivälissä myyty ja kävijöitä riitti myös helteisenä tiistaiaamuna parkkipaikan täydeltä. Ja onhan maailmankuulu Tom of Finland Kaarinasta kotoisin.

Kaarinassa on myös jo nyt paikkansa vakiinnuttanut Saaristo Open, mainetta niittäneet teatterit ja Runo-Kaarinakin tunnetaan koko Suomessa. Runojen ympärille ei ole kuitenkaan muodostunut toistaiseksi Eino Leinon päivää mittavampia tapahtumapäiviä, joilla runot, runoilijat ja Kaarina pääsisivät esiin. Voittajakin julkistetaan Turun Messukeskuksessa kirjamessujen yhteydessä.

Kaarinassa suunnitellaan uutta kirjastoa ja keskustan kehittämistä laajemminkin. Kulttuuri voitaisiin nostaa suunnittelun keskiöön ja samalla Kaarinan päättäjät, virkamiehet, kulttuurin tekijät ja yritykset voisimme yhdessä ryhtyä miettimään Kaarinalle omaa kulttuuristrategiaa Tom of Finlandin, Runo-Kaarinan, kuvataiteen, teatterin ja musiikin ympärille.

Yhdistämällä edellä mainitut kulttuurisisällöt, merellisen sijaintimme saariston porttina, näyttävät puutarhat, Kuusiston linnanrauniot ja monta muuta mielenkiintoista kohdetta, Kaarinan matkailu voitaisiin virittää nykyistä vielä huomattavasti isommalle vaihteelle. Ja olisipa meillä nyt riittävästi tonttimaatakin vaikka asuntomessujen järjestämiselle.

Avainsanat: Matkailu, Kulttuuri, Ideat