Matkailu- ja kulttuurikaupunki Kaarina

Keskiviikko 23.7.2014 - Sanna

*Kirjoitus on julkaistu Kunnallislehdessä ja Kaarina-Lehdessä 07/2014

Viime vuonna päättyi Kaarinan kaupungin matkailuhanke, jossa saatiin konkreettisia tuloksia aikaan. Muun muassa omat nettisivut: visitkaarina.fi ja Kurkista Kaarinaan tapahtuma. Toivottavasti myös mukana olleille yrityksille projektista oli hyötyä!

Kävimme kesälomalla Mäntyharjulla Taidekeskus Salmelassa ja Laitilassa Kulttuurikeskus Untamalassa. Käynnit synnyttivät ideoita siitä, miten Kaarinan pitäisi ryhtyä entistä päämäärätietoisemmin hyödyntämään kulttuuripuolen vahvuuksiamme osana matkailutoimintaa.

Museoviraston luovuttua kartanoidemme ylläpidosta Kuusiston kartanoon on saatu uutta elämää kesätaidenäyttelyiden merkeissä. Toimintaa voisi laajentaa myös nyt tyhjillään olevaan Rauhalinnan kartanoon. Turussa sijaitsee kuvataidekoulu ja sieltä valmistuu vuosittain monipuolinen joukko nuoria taiteilijoita. Varsinais-Suomessa asuu monia lahjakkaita nuoria taiteilijoita, jotka ansaitsisivat Salmelan kaltaista huomiota osakseen. Salmelassa yli 70% töistä oli heinäkuun puolivälissä myyty ja kävijöitä riitti myös helteisenä tiistaiaamuna parkkipaikan täydeltä. Ja onhan maailmankuulu Tom of Finland Kaarinasta kotoisin.

Kaarinassa on myös jo nyt paikkansa vakiinnuttanut Saaristo Open, mainetta niittäneet teatterit ja Runo-Kaarinakin tunnetaan koko Suomessa. Runojen ympärille ei ole kuitenkaan muodostunut toistaiseksi Eino Leinon päivää mittavampia tapahtumapäiviä, joilla runot, runoilijat ja Kaarina pääsisivät esiin. Voittajakin julkistetaan Turun Messukeskuksessa kirjamessujen yhteydessä.

Kaarinassa suunnitellaan uutta kirjastoa ja keskustan kehittämistä laajemminkin. Kulttuuri voitaisiin nostaa suunnittelun keskiöön ja samalla Kaarinan päättäjät, virkamiehet, kulttuurin tekijät ja yritykset voisimme yhdessä ryhtyä miettimään Kaarinalle omaa kulttuuristrategiaa Tom of Finlandin, Runo-Kaarinan, kuvataiteen, teatterin ja musiikin ympärille.

Yhdistämällä edellä mainitut kulttuurisisällöt, merellisen sijaintimme saariston porttina, näyttävät puutarhat, Kuusiston linnanrauniot ja monta muuta mielenkiintoista kohdetta, Kaarinan matkailu voitaisiin virittää nykyistä vielä huomattavasti isommalle vaihteelle. Ja olisipa meillä nyt riittävästi tonttimaatakin vaikka asuntomessujen järjestämiselle.

Avainsanat: Matkailu, Kulttuuri, Ideat

Lähimatkalla Laitilassa

Keskiviikko 16.7.2014 - Sanna

*Kirjoitus on julkaistu Laitilan Sanomissa 07/2014

Päätimme tehdä tiistaina 8.7. pienen kesäretken Laitilaan kolmen sukupolven voimin, nuorimman ollessa 3 ja vanhimman 69.

Päiväämme kuului kahvit Tiihosella, lounas Poukanvillessä, vierailu kulttuurikeskus Untamalassa ja virkistävät limpparit Untamalan kylän kesäkahvila Rullakartiinassa. Päivä oli mitä mainioin.

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan vaan mainioita päivämatkakohteita löytyy läheltäkin. Erityisesti minua ilahduttaa työ, jota Muuvilat tekevät kulttuurikeskus Untamalassa. Näinä kahtena vuotena, jona olemme taidenäyttelyissä vierailleet, esillä on ollut monipuolisesti erilaisia taidesuuntauksia perinteisestä abstratktiin. Varsinais-Suomen ja Satakunnan taiteilijat ovat hyvin edustettuina ja kulttuurikeskuksessa on paljon muutakin kulttuuritoimintaa. Pihapiiri ja ympäröivät viljavainiot ovat kaunista katseltavaa muillekin kuin kulttuurin nälkäisille. Kulttuurikeskuksen näkyvyys Laitilan kaupungin sivuille on melko huono. Paikka kaipaisi lisää näkyvyyttä, jotta ihmiset löytäisivät tiensä sinne. Varsinais-Suomessa ei ole ylitarjontaa taidenäyttelyistä kesäaikaan.

Untamalan kesäkahvilasta muodostui jo viime kesänä suuri intohimomme. Nuoret iloiset ihmiset, jotka pyörittävät kahvilaa, kaunis kirkko ja sen ympäristö, vanha perinteinen kylätalo ja hauskat puuhat puujaloista keinumiseen ilahduttavat myös lapsia.

Laitilassa on mainiota myös kylänraitti. Tallella on kauniita 50-luvun kivirakennuksia, eikä kaikkea ole ”pilattu” 70-luvun elementtikiinteistöillä, kuten melkoisen monessa pikkukaupungissa Suomessa. Yksi suosikkikohteemme on myös Kauppilan umpi-piha lampaineen ja rakennuksineen.

Tulemme taas viimeistään ensi kesänä. Myös kaikkia Rauman pitsiviikoille tai Pori Jazzeille suuntaavia kehotan lämpimästi poikkeamaan Laitilan keskustassa tai Untamalan kylillä. Hyvästä kesäpäivästä iloiten,

Sanna Vauranoja
Kaarina

Avainsanat: Matkailu, Kulttuuri, Ideat