Back to School

Keskiviikko 19.8.2015 - Sanna Vauranoja


*Kirjoitus on alkuperäisenä julkaistu Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehden blogissa

Tiistaina 18.8. viimeisetkin koululaiset lähtivät Suomessa koulutielle. Täällä Kaarinassa takana oli yli 11 viikon kesäloma.

Parasta tässä myöhäisemmässä aloituksessa olivat loppuloman säät; myös koululaiset pääsivät nauttimaan vihdoin ja viimein lämmeneistä säistä ja vesistä. Haasteeksi monessa perheessä kuitenkin muodostui alakouluikäisen loman ja vanhempien töiden yhdistelmä.

Mikäli perheessä on kaksi normaaleissa palkkatöissä käyvää aikuista, eri aikaankin pidettynä, aikuisille lomaa kertyy yhteensä kahdeksan viikkoa. Moni tietysti toivoo, että perhe voisi muutaman viikon viettää myös yhteistä lomaa, jolloin aikuisten yhteenlaskettu loma on kuusi viikkoa. Puhumattakaan sitten yksihuoltajista tai yrittäjistä, joilla lomaa on monesti vieläkin vähemmän. 

Työajan pidennyksestä puhuttaessa voitaisiin puhua myös koulujen lomista. Koulut voivat alkaa vieläkin myöhemmin elokuussa, mutta miksi ihmeessä ne loppuvat jo toukokuussa, kun puoli Suomea vielä hiihtää. Koululaisille riittäisi varmasti reilun yhdeksän viikon kesäloma, joka alkaisi juhannuksesta ja päättyisi elokuun lopulla. Harva koululainen nimittäin enää osallistuu heinätöihin ja muihin maatalouspuhteisiin, jotta kolmen kuukauden loma kesä-elokuussa olisi perusteltu.

Usein sanotaan, ettei kevätlukukautta voida yhtään enää pidentää, koska lapset ovat jo niin väsyneitä loppukeväällä. Samojen väsyneiden lasten pitää reippaasti jaksaa 2-3 viikkoa kesäleirejä ventovieraiden lasten kanssa, oman tutun luokan ja opettajan sijaan. Ja loppujen lopuksihan lukukaudet ovat meidän aikuisten määrittelemiä jaksoja. 

Kolmen kuukauden lomajakso myös lisää tehottomuutta ja heikentää kilpailukykyämme. Aika moni asia yrityksessä etenee vasta kesä-elokuun ulkopuolella, kun kaikki ovat palanneet lomiltaan. Lisäksi matkailuyrittäjien on laitettava ovet säppiin, kun eurooppalainen lomasesonki on parhaimmillaan, kotimaisen kysynnän ja työvoiman puuttuessa. 

Parannetaan siis työn tekemisen mahdollisuuksia lyhentämällä koulun kesälomaa yhdeksään viikkoon, lisätään matkailuyritysten aukiolomahdollisuuksia painottamalla lomia muun Euroopan rytmiin - ja ennen muuta, annetaan lasten lomailla silloin, kun Suomessa on kesä - ei silloin kuin täällä kalenterin mukaan pitäisi sellainen olla. 

Avainsanat: Yrittäminen, Koulu, Loma