Kotimaista leipää pöytään

Tiistai 16.9.2014 - Sanna Vauranoja

* Kirjoitus on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa ja Loimaan Lehdessä

Sadonkorjuuaika on parhaimmillaan. Viljat on puitu, metsissä ja puutarhoissa loppu sato kypsyy lähiviikkoina, juurekset ovat maukkaimmillaan ja tattivuottakin on kuvattu erinomaiseksi.

Suomalaisilla on edelleen paljon tehtävää kotimaisen ruuan maineen rakentamisessa, eritoten maailmalla. Kaikki alkaa kuitenkin meistä itsestämme. Viime aikoina on kampanjoitu suomalaisen työn ja ruuan puolesta, mutta jokainen meistä tekee lähes päivittäin valintoja kaupan tiskillä; ostammeko kotimaista vai ulkomaista.

Moni ajattelee, että kysymys on hinnasta. Liian usein ulkomaisia elintarvikkeita saa halvemmalla, etenkin talviaikaan, kun lämmitys ja valaistuskustannukset ovat Suomessa korkeita, huolimatta siitä, että pahimmillaan esimerkiksi tomaatteja kuljetetaan tuhansia kilometrejä. Olisi kätevää, jos vaikkapa arvonlisäveroa voitaisiin porrastaa etäisyyden mukaan: lähellä tuotetuilla tuotteilla olisi alhaisempi arvonlisävero kuin kaukaa tuodulla. Vapaakauppasopimukset estänevät kuitenkin tämän.

Päivittäisten valintojen ohella kysymys on arvostuksesta ja tarinoista, joita oman maamme ruuasta eteenpäin kerromme. Tarjoammeko kodeissa ja koulussa nuorille kiireessä ruokaa, jonka alkuperästä ei enää kukaan ole selvillä vai nautimmeko lähellä tuotettuja herkkuja, joiden keräämiseen ja valmistukseen ovat nuoret itsekin saattaneet osallistua. Kerrommeko ylpeinä paikallisista herkuistamme ulkomailla tai ulkomaalaisille vieraillemme? Arvostammeko itse kotimaista ruokaa ja makujamme?

Suomalaisesta teollisuudesta puhuttaessa pitäisi muistaa myös elintarviketeollisuus. Suomessa ja erityisesti Varsinais-Suomessa on vahva alkutuotanto ja menestyviä elintarvikeyrityksiä, jotka yhdessä työllistävät kymmeniä tuhansia suomalaisia. Näinä aikoina omavaraisuudesta on entistä tärkeämpää pitää huolta ja jokainen meistä voi kantaa kortensa kekoon kotimaisen leivän puolesta, valitsemalla ja kehumalla kotimaista.

Sanna Vauranoja (kok.)
Kaarina

Avainsanat: Elintarvikkeet, Leipä

Kiitos Okran järjestäjille!

Keskiviikko 9.7.2014 - Sanna

JK. Kirjoitus on julakistu Auranmaan Viikkolehdessä ja Loimaan lehdessä heinäkuussa 2014.

Vietin kaksi päivää, torstain ja perjantain Okrassa. Kerta oli kolmas Okrassa, mutta ensimmäinen esittelijänä. Täytyy todeta, että kerrassaan hieno suoritus kaikilta järjestäjiltä!

Okra vaikuttaa kasvavan vuosi vuodelta niin esittelijöiden kuin yleisönkin osalta. Järjestelyt toimivat silti: parkkitilaa riitti, jonot vetivät nopeasti, vessat olivat siistit ja niitäkin oli runsaasti. Ja mikä parasta, myös ruoka oli maukasta, vaikka kenttäkeittiössä oltiinkin.

Okra on myös ilmeisen ”kansainvälinen” sillä tapaamani ihmiset olivat ympäri Suomea. Itse asiassa suurempi osa väestä oli jostain muualta kuin Varsinais-Suomesta. Voimme kuitenkin iloita varsinaissuomalaisina siitä, että hiljattain saimme myös oman maa- ja metsätalousministerin.

Toivottavasti tämän ministeriyden myötä Varsinais-Suomessa havahdutaan siihen, miten merkittävä työllistäjä ja teollisuudenala elintarviketuotanto alkutuotannosta kuluttajille saakka meille on. Monesti alueen tulevaisuutta mietittäessä puhumme vain ”uusista aloista” tai telakkateollisuudesta, mutta monelle leipä tulee nyt ja tulevaisuudessa pöytään sekä konkreettisesti että kuvainnollisesti Varsinais-Suomalaisilta pelloilta.

Puhdas kotimainen ruoka, ekologisesti kestävä elintarviketuotanto ja elintarviketurvallisuus ovat ylpeydenaiheitamme. Okra on oiva osoitus tästä ja erityisen huikeaksi Okran tekee se, että se järjestetään lähes vapaaehtoisvoimin. Kiitos Okran järjestäneille yhdistyksille ja ihmisille!

Avainsanat: Maaseutu, Leipä, Maatalous