Jotain uutta, jotain vanhaa

Lauantai 11.4.2015 - Sanna Vauranoja

Nuorin ehdokkaamme Lauri Kattelus 24, kysyy rohkeasti, voivatko samat henkilöt, jotka ovat maamme asiat sotkeneet, korjata ne. Kysymys on karu, mutta myös oikeutettu.

Minusta hedelmällisintä on yhdistellä jotain uutta ja jotain vanhaa. Venäjän tilanne on osoittanut kouriintuntuvalla tavalla, kuinka välttämätöntä on tuntea historiaa ja omata aikaperspektiiviä riittävästi myös taaksepäin.

Me siis tarvitsemme kokemusta, mutta me tarvitsemme myös uutta ajattelua. Ihmiset, joiden arjessa ei enää opiskella tai pyöritetä pikkulapsiarkea, eivät myöskään tunne arjen haasteita näissä elämänvaiheissa. Eduskunnassa kansanedustajat nimensä mukaisesti edustavat kansaa ja edustuksen pitää olla kattava, muuten päätökset alkavat vinoutua tietyn ryhmän yli- tai aliedustuksesta johtuen.

Kansanedustajille ei ole kyetty asettamaan tuloskortteja tai tavoitteiden toteutumisen seurantaa, kuten johdolle yleensä yrityksissä tehdään. Poliittinen muisti on monesti lyhyt, mutta pitäisikö sittenkin kansanedustajillakin harkita ”tulos tai ulos” –mallia. Mallia voitaisiin ainakin ajatella äänestyspäätöksen pohjana. Jos on kaudesta toiseen osannut hienosti esitellä maamme ongelmia, mutta yhtään ratkaisuvaihtoehtoa, saati toteutunutta ratkaisua ei löydy omasta tuloskortista, onko syytä jatkaa?

Toivottavasti saamme tulevaan eduskuntaan meitä asiaosaajia, joilla on vahvaa talousosaamista, iso kuva ja näkemystä viedä Suomea oikeaan suuntaan, arkijärkeä ja vankkaa kokemusta ihan todellisesta arjesta, työelämästä ja yrittäjyydestä sekä kykyä uudistaa ja uudistua. Ilman hyvää yhteistyökykyä yli puoluerajojen ei millään näistä ominaisuuksista kuitenkaan tee yhtään mitään. 

Avainsanat: Eduskuntavaalit, Kansanedustajat

Kolme syytä

Sunnuntai 22.3.2015 - Sanna Vauranoja

Tänään Turun messu- ja kongressikeskuksessa muutama ohikulkija sanoi minulle, että aina olen kokoomusta äänestänyt, mutta enää en äänestä. Kun kysyn, mitä puoluetta aiot nyt äänestää, tulee hiljaista. 

Niin, mikä on aito vaihtoehto, jos on aina ennen äänestänyt kokoomusta? Vasemmalle on vaikea mennä. Perussuomalaiset eivät vakuuta. Keskusta? Mitä seuraa, jos äänestää keskustaa? Todennäköisesti Suomeen tulee punamultahallitus. 

Syyt, miksi ihmiset ovat ärsyyntyneitä kokoomukseen, liittyvät jatkuviin veronkorotuksiin, velkaantumiseen, päätösten tekemättä jättämiseen ja yrittäjien asioiden unohtamiseen. Nämä ovat monelta osin seurausta liian laajasta hallituspohjasta ja yhteisen tilannekuvan puuttumisesta jo heti hallituskauden aluksi. Jos tilannekuva on väärä, tuskin myöskään toimenpiteet voivat olla oikeita. 

Mitä sitten seuraa punamultahallituksesta? Onko SDP perinteisesti veronkorotusten vai kohtuullisemman verotuksen kannalla? Miten vasemmistopuolueet suhtautuvat elvytykseen ja sitä seuraavaan velkaantumisen kasvuun? Entä, onko SDP perinteisesti ollut yrittäjän asialla? Onko SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne profiloitunut kevään aikana näkemys- vai etupoliitikkona? Millaisia vahvoja ministerikandidaatteja punamultahallitukseen löytyy? Onnistuisiko Juha Sipilä muuttamaan SDP:n linjauksia hallituksessa nykymenoon verrattuna?

Minusta Suomen etua ajaisi parhaiten nimenomaan porvarihallitus, ei punamultahallitus ja siksi kannattaa äänestää kokoomusta, vaikka kulunut hallituskausi ei miellyttäisikään. 

Tosiasiassa kokoomus ei ole katoamassa maailmankartalta, vaikka äänestäisi miten. Siksi kannattaakin huolehtia siitä, että kokoomuksen kansanedustajina istuu niitä vahvoja päättäjiä, jotka ymmärtävät työn, talouden, yrittämisen ja ihmisten arjen päälle. Se edellyttää myös uusien kansanedustajien valitsemista eduskuntaan. Sisältäpäin voi linjan valintaan vaikuttaa kaikkein eniten. 

Avainsanat: Eduskuntavaalit, Kokoomus, Porvarihallitus, Työ, Yrittäminen

Onnea vaaleihin, Sanna!

Tiistai 10.2.2015 - Kari Kantalainen

Vieraskynässä Kari Kantalaisen evästyksiä kansanedustajatyöhön.

karikantalainen.png

Onnea vaaleihin, Sanna - ohessa palvelleen edustajan evästys tuleviin haasteisiin:
 
 
Kansanedustajan huoneentaulu 
 
1Ole avoin, rehellinen ja johdonmukainen. 
Älä lupaa sellaista mitä et todella pysty hoitamaan. Katteettomat lupaukset vievät poliittisen uskottavuuden ja takinkääntäjän maineesta on vaikea päästä irti. Edustajan työ on pitkäjänteistä puurtamista.
 
2. Keskity oleelliseen. 
Kukaan ei voi hallita kaikkia asioita kaikilta elämän alueilta. Arvostuksesi ja eduskunnan arvostus nousee oman substanssiosaamisesi kasvun myötä. Erikoistuminen valittuihin, omaa asiantuntemustasi lähellä oleviin asioihin antaa hyvät lähtökohdat menestyä eduskuntatyössä.
 
3. Opettele ryhmäpelin säännöt. 
Kukaan ei yksinään sooloilemalla pysty saamaan kauneimpiakaan ideoita läpi. Parlamentarismi perustuu ryhmätyöhön, vaikuttamiseen ryhmien sisällä ryhmän kannan linjaamiseksi. Avainsana on sitoutuminen. Puhuminen me -muodossa minä -muodon sijaan kuvaa aidosti eduskuntatyön luonnetta.
 
4. Opi kuuntelemaan ja kunnioittamaan muidenkin näkemyksiä. 
Näin voit perustellusti edistää myös omien näkemystesi läpivientiä. Nöyrä suhtautuminen työhön on työn arvostusta, ei nöyristelyä.
 
5. Vaikuta kohdennetusti ja ajoissa. 
Lakiesitysten sisältöön kannattaa vaikuttaa jo valmisteluvaiheessa. Valmiin esityksen muuttaminen on tehdyn työn arvostelemista ja johtaa muutosvastarintaan valmistelijoiden puolella.
 
6. Opi verkostoituminen. 
Toimiva vuorovaikutusverkosto eduskunnan sisällä ja keskeisissä sidosryhmissä helpottaa käytännön asioiden hoitoa ja lisää vaikutusvaltaasi. Talon ulkopuolinen vuorovaikutusverkosto puolestaan auttaa ylläpitämään tuntuman kenttään. Voit testata käsitteillä olevia tai tulevia esityksiä kentällä ja samalla viestittää kentän tuntoja valmisteluun ja päätöksentekoon.  
 
7. Opettele mediayhteistyö. 
Vaikka politiikka ja poliitikko elää paljolti julkisuudesta ja mediassa esilläolosta, on syytä opetella miten toimia median kanssa. Ole aktiivinen median suuntaan ja tarjoa näkemyksiäsi - mielellään perusteltu erilainen tai uusi näkökulma - vireillä olevista kiinnostavista asioista. Vaikka ajatuksesi eivät aina herätä kiinnostusta juttuun asti, syntyy kuitenkin luonteva vuorovaikutusyhteys ajatellen tulevia tarpeita.
 
8. Varo populismia. 
Varma keino päästä julkisuuteen on oman ryhmän mollaaminen tai hallituspuolueen edustajana hallituksen kärkevä kritisointi. Samoin kaikenlainen populismi tai kansakunnan "pellenä" olo, vaikka eduskunta, joka on kansakunta pienoiskoossa, kaipaakin värikkyyttä ja persoonallisuuksia. Populisteista tulee harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta todellisia ja laajasti arvostettuja valtiopäivämiehiä.
 
9. Älä unohda äänestäjiäsi. 
Tukijasi kaipaavat viestejä myös vaalien välillä. Pidä yhteyttä esimerkiksi em. vuorovaikutusverkoston avulla. Raportti ajankohtaisista kuulumisista tai eduskuntaterveiset muutaman kerran vuodessa tukijoille on osoitus edustajan aktiivisuudesta ja kannattajien arvostuksesta. 
 
10. Ole oma upea itsesi. 
Muista myös itseäsi ja lähipiiriäsi. Eduskunta ei ole koko elämä. Huolehdi läheisistä ihmissuhteistasi ja omasta kunnostasi sekä terveydestäsi. Meillä on vain yksi elämä. 
 
Kari Kantalainen 
kansanedustaja 1995 - 2003

Avainsanat: Eduskunta, Kansanedustaja, Työ

100 päivää

Perjantai 9.1.2015 - Sanna Vauranoja

Huomenna lauantaina eduskuntavaaleihin on tasan 100 päivää ja siitä alkaa minun vaalikampanjani kohti eduskuntaa 2015. Vaalikampanjani käynnistyy arkisissa merkeissä: aamukaffeella Turun torilla ja 'Hikeä & Hyvää Mieltä' - koko perheen liikuntatapahtumalla Kaarinassa. Luvassa ei siis ole pönötystä eikä pitkiä puheita, vaan tekemisen meininkiä ja arkisia kohtaamisia. 

Intohimonani on rakentaa sellainen Suomi, joka menestyy maailmassa tänään ja tulevaisuudessa. Siis sellainen Suomi, jossa meidän on hyvä elää arkeamme ja yritykset voivat menestyä. Politiikka on minulle työkalu, jolla sellaista Suomea rakennetaan. Siksi minä haluan eduskuntaan 2015 ja kampanjani ydin on hyvän arjen ratkaisuissa.

Hyvä arki tarkoittaa monelle meistä terveyttä, työtä, läheisiä ihmisiä ja kotia, toivoa tulevaisuudesta sekä vapaa-ajan harrastuksia. Yhteiskunnan näkökulmasta nämä samat toiveet ja perusasiat tarkoittavat turvallisuutta, työtä ja yrittämistä, tervettä taloutta, toimivaa terveydenhuoltoa ja oikeaa osaamista.

Hyvä arki siis rakennetaan terveelle taloudelle, jossa menot ja tulot ovat tasapainossa. Terve talous taas perustuu työlle ja yrittämiselle. Yrittäminen on yrittäjyyden ohella asennetta, jossa jokainen ihminen voi omassa arjessaan yrittää parhaansa työntekijänä, työnantajana, eläkeläisenä, poliitikkona, vanhempana tai työttömänä. 

Tulevaisuudessa menestyvät parhaiten ne, joilla on oikeaa osaamista. Oikea osaaminen rakentuu sopivan koulutuksen lisäksi työ- ja elämänkokemukselle sekä tuolle yrittämisen asenteelle eli tekemisen meiningille. Terveen talouden keskeinen kysymys on tällä hetkellä miten me asioita teemme, ei pelkästään se, mitä me teemme. Siksi meidän on löydettävä uusia ratkaisuja ja uutta ajattelua hyvän arjen turvaamiseksi. 

Minun eduskuntavaalikampanjani keskeiset kulmakivet ovat siis

1)      Terve talous

2)      Työ ja yrittäminen

3)      Oikea osaaminen

4)      Uusi ajattelu

Minulle politiikka ei ole pelkkiä sanoja ja suunnitelmia vaan tekoja hyvän arjen puolesta. Tulevien 100 päivän aikana kerron lisää konkreettisia ratkaisuja hyvän arjen rakentamiseksi näille neljälle kulmakivelle Vaalit 2015 -sivulla, Facebookissa ja Twitterissä. Tervetuloa mukaan matkalle, joka alkaa siis huomenna 10.1.2015! 

Avainsanat: Eduskuntavaalit. Vaaliteemat, Tulevaisuus

Kohti eduskuntavaaleja

Perjantai 8.8.2014 - Sanna

Vaaleihin on vajaa kahdeksan kuukautta. Kesä on kulunut perheen kanssa lomailun ohella kesäisissä tapahtumissa, muun muassa Okrassa, Kosken Kohauksessa ja Sauvon Elopäivillä. Syyskesän tapahtumille asetin tavoitteeksi saada omat sivut auki ja tässä ne nyt ovat. 

Pysyvämpi "fact file" ehdokkaasta on tärkeä, vaikka ajankohtaisia ajatuksia päivitänkin lähes päivittäin Twitterissä, Facebookissa, Instagramissa ja muissa medioissa.

Näiltä sivuilta löydät tärkeimmät yhteystietomme, tapahtuma- ja tapaamiskalenterin, lomakkeen, jolla voit ilmoittautua mukaan tiimiimme sekä curriculum vitean - mitä on tähän mennessä tullut puuhattua.

Helteistä nauttien seuraavaksi ohjelmassa on Laurinmarkkinat Mynämäellä lauantaina 9.8. Toivottavasti tavataan siellä ja monissa muissa tapahtumissa!

Sanna

Avainsanat: Blogi, Eduskuntavaalit2015

« Uudemmat kirjoitukset